… de produse și servicii la un eveniment.
În calitate de Wedding Planner, cred că am o responsabilitate față de acest domeniu, față de viitorii miri și față de societate să vorbesc despre Utilizarea Responsabilă a Resurselor și despre Dezvoltarea Durabilă. …da știu că sună politic, și poate că vă întrebați de ce citiți așa ceva pe un blog despre nunți… Ei bine, pentru că fiecare dintre noi suntem responsabili de felul în care folosim eficient un produs/serviciu și de faptul că prin această utilizare influențăm mediul înconjurător. Deci trebuie să fim responsabili!
Cum putem fi responsabili?
Prin moderație și atenție – să fim conștienți de produsele și serviciile alese.
Și pentru a pune direct degetul pe rană, voi lasă aici câteva exemple:
Risipa de mâncare (în special în România):
- vă rog, alegeți un meniu echilibrat (de asta e important să colaborați cu un Wedding Planner). Nu exagereți cu mult prea multe preparate și cantități uriașe de mâncare la o nuntă. Nimeni nu manâncă atât de mult acasă, într-un interval așa de scurt de timp. De ce ar mânca la o nuntă? Aportul de calorii dintr-un meniu de nuntă e uriaș, deci trebuie să alegeți calitatea în defavoarea cantității. Sunt sigură că ați văzut de zeci de ori cum farfurii aproape neatinse se întorc la bucătărie. Ei bine, asta e risipă și o utilizare neeficientă a produselor și a serviciilor (de la animalele sacrificate, la plantele crescute până la munca unui bucătar). …Aici și autorități (legislația) au o vină din cauza neimplicării în scopul reutilizării preparatelor (cele neatinse ar putea ajuta casele de copii/bătrâni) iar cele parțial utilizate (la adăposturile de animale). E nevoie de un cerc al buneivoințe pentru eliminarea risipei. Vă încurajez să luați măsuri și să fiți cei care fac diferența!
- noi toți, ca invitați, trebuie să ne alegem mâncarea cu moderație. Dacă e bufet suedez…știu, toate arată delicios, dar alegeți puțin și dacă mai doriți, mai mergeți și vă serviți. Nu e rușine să vă mai serviți ulterior! E mai rușinos să rămână în farfurie o grămadă de mâncare! Iar la Candy Bar se aplică aceeași regulă, nu are rost să duceți o farfurie plină la masă și să rămână neconsumată!
Plastic – Plastic – Plastic (peste tot îl găsim): cum am putea reduce utilizarea plasticului la un eveniment? E chiar ușor! Renunțați să alegeți produse din plastic!
- sticlele de la mărturii din plastic – alegeți-le pe cele din sticlă. Diferența de buget e chiar nesemnificativă comparată cu bugetul evenimentului.
- preparate de mâncare servite în vase de plastic (des întâlnite între aperitive) De când nu mai putem mânca salată de vinete dacă nu e pusă separat într-un bol mic de plastic? E o exagerare de dragul pretențiilor noastre care distrug mediul. Sunt boluri din metal/ porțelan mai elegante și mai rezistente, dacă totuși se dorește.
- florile din pastic. Sunt produse masiv în China și folosite la nunți pentru că sunt mai ieftine. Acesta e adevărul. Nu putem spune că ne plac mai mult. Dar, ieftin e scump…pe termen lung. Și nu o să vorbesc de calitatea lor și de praful acumulat pe ele. Alternative avem: flori naturale (crescute în plantații din România ar fi ideal), flori de hârtie (realizare manual de un artizan – deci încurajăm meșteșugarii locali) sau alte alternative fără plastic și risipă.
Dacă fiecare dintre noi vom urma cel puțin cele descrise mai sus, cu siguranță vom produce un impac pozitiv pe termen lung (puțin cu puțin se face mult!).
Consumați responsabil!